Rian van Rijbroek kon tot 2018 redelijk ongestoord haar werk gaan om rijke ondernemers te overtuigen van haar zogenaamde kwaliteiten. Echter toen ze in Januari 2018 bij nieuwsuur verscheen om daar de wereld uit te leggen dat er ‘Iraanse codes’ in de DDoS aanval zaten maakte zichzelf volkomen belachelijk. De totale onzin over cyber security die ze verkondigde werd snel opgemerkt door experts waarna een rectificatie volgde (soort van) door Nieuwsuur. Het cyber-security-boek dat ze schreef met buzzword-gatling-gun Willem Vermeend werd direct uit de handel genomen. Helaas bleef het voor deze fantaserende raspoetin daar niet bij. Ze infiltreerde het hoofd en kapitaal van Gerard Sanderink en daar begint tegelijk het sneuste en interessantste gedeelte van dit verhaal. Het decennialang zorgvuldig opgebouwde zakenimperium van Gerard Sanderink takelt sinds 2019 af, met vreselijke gevolgen voor de medewerkers van deze bedrijven. Haar bijnaam ‘data hari’ (naar de spion mata hari) verdient ze in 2018 als ze na haar desastreuze nieuwsuur interview door de cybersecurity-gemeenschap wordt ontmaskerd.
2018: Data Hari bij Nieuwsuur
Arjen Lubach vat het optreden in zijn show ‘Zondag met Lubach’ mooi samen:
2020: Gerard Sanderink raakt in de ban van Rian
Gerard Sanderink is de CEO van Centric, een IT-bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en implementeren van softwareoplossingen voor bedrijven. Gerard Sanderink blijkt geen nieuws te kijken, en zeker geen nieuwsuur. Sanderink was niet geïnteresseerd, nog op de hoogte, van de reputatie Rian van Rijbroek.
Podcast: In de ban van Rian
Dagblad Tubantia ontdekte dat Gerard Sanderink zeker niet het het eerste slachtoffer is van Rian van Rijbroek was. Journalist Angelique Kunst maakt er in de zomer van 2022 een mooie podcast over. De podcast zoekt contact met eerdere slachtoffers en geeft een achtergrondverhaal van Rian van Rijbroek
In de ban van Rian is te luisteren op Spotify:
Podcast: Achter Gesloten Deuren
Het Financieel Dagblad begint in April 2022 met een Podcast over de problemen bij de bedrijven van Sanderink, er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar omkoping bij Strukton en bij Centric worden de problemen met de maand groter. In deze prijswinnende podcast (beste podcast van 2022) gaat een team van FD langs bij betrokkenen en proberen ze te achterhalen hoe deze aftakeling heeft kunnen gebeuren.