John McAfee verdiende miljoenen met het maken van antivirussoftware, die je vervolgens amper van je PC kreeg 😉. McAfee staat voor veel software-nerds (zoals ik) synoniem met de jaren 90. Onlangs verscheen een nieuwe documentaire op Netflix over John McAfee. Een 2e documentaire, na de in 2016 verschenen ‘Gringo’. Aangezien McAfee in 2021 is overleden denk ik dat een update op zijn plek is. Wat heeft John McAfee allemaal uitgespookt? En is de nieuwe Netflix docu een beetje een goed vervolg?
John McAfee’s leven na antivirus
John verliet begin 2000 de software-industrie en werd een yogi. Hij verhuisde van de VS naar Belize in 2008 en bouwde een zwaar bewapende compound in de jungle. McAfee schuwde de media-aandacht nooit en pochte met zijn libertijnse levensstijl, compleet met een harem van jonge vrouwen. In 2012 werd zijn buurman in Belize, een Amerikaan genaamd Gregory Faull, vermoord teruggevonden. McAfee werd verdacht maar vluchtte naar Guatemala en keerde vervolgens terug naar de VS.
In 2016 deed John nog een gooi naar het presidentschap middel een nominatie van de Libertarian Party. In de loop der jaren hebben veel journalisten stukjes van McAfee’s verhaal verteld (inclusief het beruchte VICE-rapport dat per ongeluk zijn onderduikadres verklapte).
2016 – Gringo: The Dangerous Life of John McAfee
In 2016 doet filmmaker Nanette Burstein diepgaand onderzoek dat nieuw licht werpt op het leven van de antivirus-man en yogi. McAfee wijst Bursteins verzoeken om een interview af, maar zet maandenlang een vreemde kat-en-muis e-mailcorrespondentie voort. In Belize en de VS houdt Burstein onthullende interviews met voormalige medewerkers van McAfee en mensen uit zijn nieuwe omgeving. Ze onthult zijn bizarre gedrag met vrouwen, connecties lokale gangsters en liefde voor wapens. Ze onderzoekt de onopgeloste moord op buurman Faull en hoort van andere beschuldigingen tegen McAfee van misdaden die nooit zijn vervolgd. Burstein levert een hele interessante documentaire af. Het geeft een mooi overzicht van het bizare leven van John McAfee tot dan toe.
Het einde van McAfee antivirus software
Na verschillende fusies en overnames nam Intel in augustus 2010 de softwarepakketten met de naam McAfee over. In januari 2014 kondigde Intel aan dat McAfee-gerelateerde producten van naam gaan veranderen: en hernoemd gaan worden als Intel Security. McAfee sprak zijn genoegen uit over de naamsverandering en zei: “Ik ben Intel nu eeuwig dankbaar voor mijn bevrijding van deze verschrikkelijke associatie met de slechtste software ter wereld.” John was als vernieuwend door middel van angst (voor computer virussen) software te verkopen. Een methode die nog tot op de dag van vandaag succesvol is! John was een pionier op dit gebied.
2021 – John McAfee overlijdt
McAfee werd op 23 juni 2021 dood gevonden in zijn cel in een gevangenis bij Barcelona, op 75-jarige leeftijd. Hij zat vast op verdenking van belastingfraude en zou worden uitgeleverd voor berechting in de Verenigde Staten. Uit autopsie kwam naar voren dat hij was overleden door zelfmoord, maar zijn weduwe Janice Dyson betwist dat. Zij dringt aan op een nieuwe lijkschouwing en verder onderzoek. Een onderzoeksrechter weigerde dat, maar daartegen is de weduwe in beroep gegaan. Die zaak loopt nog altijd. De wereld is een bijzonder markant figuur uit de software-industrie armer.
2022 – Running with the Devil: The Wild World of John McAfee
Onlangs kwam “Running with the devil” uit op Netflix. Deze documentaire is helaas geen een vervolg op ‘Gringo’ wat ik wel hoopte. Na het overlijden van McAfee had ik veel behoefte aan een ‘vervolg’ van de eerste documentaire. Een vervolg zou mooi zijn om te zien hoe het nu verder ging met John en al zijn handeltjes.
Helaas is deze documentaire bijna helemaal gericht op 2 VICE-medewerkers die een documentaire wilde maken over John McAfee. In softwareland is John McAfee erg bekend maar buiten de software industrie kent bijna niemand John’s achtergrond. Z’n bedrijf, zijn roem en vreemde voorkomen worden totaal niet geïntroduceerd of uitgelegd. Je kijkt redelijk snel naar een man in een tuinbroek (een van de VICE medewerkers) die spannende verhalen over McAfee probeert te vertellen. Ook worden de omstandigheden van de moord in Belize, waarvan McAfee wordt verdacht, niet verhelderd: geen aanleiding, geen vervolg. Een soort van introductie volgt pas als de docu al 1 uur 12 loopt.
“Running with the devil” is een rommelige documentaire met matig camerawerk en bioscoop-onwaardige editing. (waarom dan wel het 21:9 bioscoop-formaat Netflix?) Er had zo veel meer in kunnen zitten. Een haastklus? De docu is soms ook wel onbedoeld grappig. Bijvoorbeeld als John pruiken gaat passen om uit de handen te blijven van de politie. John gaat met pruik aan boord van een boot “die hij heeft gekocht van the wolf of wall street”. Deze boot is natuurlijk totaal geen luxe jacht. Het komt allemaal erg klunzig over.
Het is lachwekkend hoeveel interviews ze hebben met de VICE-jongens, het lijkt wel een documentaire over documentaire-maken over John McAfee!
Conclusie
Na de documentaire uit 2016 ontstond bij mij interesse in de handel en wandel van deze vreemde vogel. John McAfee rommelde nog wat aan met Crypto (2017-2021) en was tijdens COVID, natuurlijk, betrokken bij de internationale wappies. Na het zien van de 2022 Netflix docu blijf ik ontevreden: er is zo veel meer te vertellen en onderzoeken.
Zijn plotselinge overlijden was voor het wappie-smaldeel van het internet natuurlijk bewijs van vanalles omdat John bij herhaling had gezegd nooit z’n eigen leven te nemen. Maar zou de conclusie van McAfee’s leven niet veel saaier kunnen zijn? Een man die z’n leven lang al worstelde met depressie, paranoia die op een trieste manier zelf een einde aan zijn leven maakt in een Spaanse politie-cel?
McAfee moest zich in de VS verdedigen tegen meerdere aanklachten van fraude (Crypto) en belastingontduiking. Nu helpt het niet dat een jaar na zijn overlijden het lichaam van McAfee nog steeds in een Spaans mortuarium ligt. Er zullen waarschijnlijk nog lang mysteries blijven bestaan over het markante leven van John McAfee. Het is nu wachten op de Hollywood-verfilming van zijn leven, en hopen dat die niet tegenvalt. We kunnen ook het onlangs verschenen boek lezen over ‘de tapes’:
p.s. nog even lachen
John had humor: hier speelt hij Hugh Hefner na en laat hij zien hoe je toch eindelijk van die naar hem vernoemde software af komt 🙂